dinsdag 16 juni 2009
Rapport Lamfalussy legt basis voor nieuw financieel toezicht
Lees het volledige artikel van De Tijd hier.
Nederlands Planbureau waarschuwt voor structurele effecten van de crisis
Ervaringen van landen die eerder met een bankencrisis te maken hebben gehad, laten zien dat het verschil tussen piek en dal gemiddeld 9% is, en dat het bijna twee jaar duurt om het dal te bereiken. Daarmee vergeleken vallen de gevolgen van de crisis volgens de huidige prognose nog mee. Echter, zonder kredietcrisis zou de Nederlandse economie na 2008 waarschijnlijk ‘normaal’ zijn doorgegroeid, zodat het BBP in 2010 ten opzichte van de oude trend ongeveer 10% lager is. Hoewel er grote variatie is tussen landen, is gemiddeld genomen een substantieel deel van deze misgelopen groei structureel, dat wil zeggen langdurig en misschien zelfs permanent.
Lees meer hier.
Lees meer hier.
Sterke daling van de energetische CO2-uitstoot in 2007 (door zeer zachte wintermaanden)
Tussen 2006 en 2007 is de Belgische energetische CO2-uitstoot met 4,3% gedaald. Hij ligt voor het eerst sinds de ondertekening van de Kyoto-akkoorden duidelijk onder het niveau van 1990 (- 2,3%). Maar de uitzonderlijke daling die in 2007 werd waargenomen gaat samen met uitzonderlijk zachte wintermaanden (januari, februari en december), de zachtste van de hele periode met een gemiddelde temperatuur van 6,0°C tegen 3,3°C in 2006. Het aantal vorstdagen was eveneens uitzonderlijk laag: 27 dagen in 2007 tegen 60 in 2006. Er bestaat een verband tussen de daling van het aantal vorstdagen in de twee opeenvolgende jaren en de daling van de energetische CO2-uitstoot. De afname van het energieverbruik in de residentiële sector over dezelfde periode (- 9,2%) verklaart uiteraard het grootste deel van de teruggang. De jaarlijkse evolutie van onze energetische CO2-uitstoot hangt met andere woorden sterk af van de relatieve strengheid van de winter, los van de trend op middellange termijn, die van het milieubeleid of van macro-economische of technologische factoren kan afhangen en die op het eerste gezicht eerder stijgend lijkt. CO2 is het voornaamste broeikasgas dat België uitstoot en vertegenwoordigt 87,2% van de emissie. België moet zijn emissie tussen 1990 en 2012 met 7,5% verminderen.
Gedetailleerde gegevens hier.
Gedetailleerde gegevens hier.
Regulation and American Business
What is the cost to U.S. businesses of complying with federal regulations? In 2004, U.S. federal government regulation cost businesses in the United States an estimated $648 billion.1 This cost burden has increased about 19 percent in inflation-adjusted dollars since 2000. Notwithstanding the many benefits to society of federal regulations, several indicators show that the cost for businesses of complying with these regulations is sizable and has been growing rapidly.
Read more here.
Read more here.
Abonneren op:
Posts (Atom)