maandag 10 januari 2011

De standaardfout van schattingen op basis van EU-SILC

De opvolging en evaluatie van het armoedebeleid in de Europese Unie gebeurt in belangrijke mate aan de hand van indicatoren die geschat worden op basis van EU-SILC. Aangezien EU-SILC bestaat uit steekproeven van huishoudens in elke lidstaat van de Europese Unie, moeten schattingen op basis van deze bron begeleid worden van een indicatie van de fout op deze schattingen.

Door de complexiteit van de steekproeven, is dit geen vanzelfsprekende zaak. In deze CSB working paper gaan de auteurs na hoe precies de schattingen zijn van de meest courante armoede-indicatoren. Bovendien bekijken ze hoe het best rekening kan worden gehouden met de complexiteit van de steekproeven (weging, clustering en stratificatie). Aan de hand van een dataset voorbereid door Eurostat zoeken ze uit wat de impact is van verschillende assumpties met betrekking tot het steekproefdesign en welke variabelen in de User Database (UDB) het best gebruikt worden om standaardfouten en betrouwbaarheidsintervallen op een accurate manier te berekenen.
Lees dit CSB rapport hier.

Levenslang leren: participeert iedereen wel in gelijke mate?

Voorliggend webartikel maakt gebruik van de survey ‘Sociaal-culturele verschuivingen in Vlaanderen’ (SCV-survey) van de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR) om de (bijkomende) opleidingsparticipatie van de Vlamingen tussen 2002 en 2010 te onderzoeken. Eerst komt de evolutie van de globale deelname aan (bijkomende) opleidingsactiviteiten kort aan bod. Een schets van de opleidingsdeelname naargelang achtergrondkenmerken zoals geslacht, leeftijd, onderwijsniveau, arbeidsmarktstatuut en functiebeperking laat vervolgens toe om aan te geven wie meer of minder meedoet. Door de ongelijke opleidingsparticipatie van verschillende groepen tegenover elkaar te plaatsen, kunnen er eveneens een aantal kloven in de opleidingsdeelname berekend worden. Alvorens de onderzoeksresultaten te presenteren, wordt er eerst een beknopte toelichting gegeven bij de gehanteerde databron en methode. Tot slot worden de belangrijkste elementen nog eens op een rijtje gezet.

Lees die publicatie van de Studiedienst van de Vlaamse Regering hier.



Greenspan craint une crise de la dette dans les deux ans

L’ancien patron de la banque centrale américaine, Alan Greenspan, craint une crise de la dette américaine si la classe politique ne prend pas des mesures rapidement pour réduire l’endettement du pays.
Lisez l'article dans Le Soir ici.

26.000 allocataires de chômage ont également encore un emploi

Ces 26.000 cas ont été découverts en "croisant" les données de la sécurité sociale.
Lisez l'article dans LLB ici.