donderdag 4 juni 2009

Bedrijven laten België steeds meer links liggen

BRUSSEL - Ons land is van de vijfde naar de achtste plaats gezakt op de lijst van meest aantrekkelijke landen om te investeren.

Een jaar geleden prijkte ons land met 175 investeringen nog op de vijfde plaats in een internationale rangschikking die nu al voor de zesde keer werd opgesteld door het consultantsbedrijf Ernst & Young. België moest toen alleen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje laten voorgaan. Het afgelopen jaar verminderde het aantal investeringsprojecten met 19 procent tot 142 en moesten we ook Polen, Roemenië en Rusland laten voorgaan.

Onrustwekkend, vindt managing partner Gust Herrewijn, is bovendien dat nauwelijks de helft van de investeringen betrekking heeft op echt nieuwe projecten. De andere helft betreft uitbreidingen van bestaande investeringen.

Bovendien creëren de investeringen in ons land weinig nieuwe arbeidsplaatsen. Per saldo kwamen er dankzij die buitenlandse investeringen afgelopen jaar 3.391 banen bij. Dat is 23 procent minder dan in 2007.

Bedrijven botsen in ons land, naar eigen zeggen, op een aantal hinderpalen, waarvan de belangrijkste de hoge fiscale druk, het gebrek aan ondernemerscultuur en een gebrek aan stabiliteit en transparantie van het politiek en wettelijk kader zijn.

Vooral Vlaanderen wordt zwaar getroffen. Met 74 buitenlandse investeringsprojecten is de meest welvarende regio van het land nog goed voor 52 procent van het totaal. Vier jaar geleden trok Vlaanderen nog dik 60 procent van het investeringslaken naar zich toe. Sindsdien gaat het systematisch de slechte kant op, terwijl Brussel en Wallonië nagenoeg stabiel blijven op respectievelijk 15 en ruim 22 procent.

Nederland blijkt onze belangrijkste concurrent te worden. Een kwart van de ondervraagde bedrijfsleiders denkt dat ons land het meest te vrezen heeft van zijn noorderburen. De belangrijkste troeven van Nederland zijn volgens de ondernemers de grotere dynamiek van de interne markt, de lagere loonkosten, de sterke 'cultuur en waarden' en de lagere belastingen voor bedrijven.
(lc)


Barometer van de Belgische Attractiviteit 2009 (rapport door Ernst & Young België, juni 2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten