woensdag 5 mei 2010

Eens zoveel pensioenspaarders in Vlaanderen als in de rest van het land

In 2006 deden ongeveer 2 miljoen mensen - 1.976.590 om precies te zijn - aan pensioensparen. De totale som van het pensioensparen opgegeven op de fiscale aangiften bedroeg 1,36 miljard euro. Per persoon komt dat neer op een bedrag van 687 euro. De gespaarde som steeg in 2006 sterker (plus 12%) dan het aantal pensioenspaarders (plus 6%). Toch doet nog lang niet iedereen aan pensioensparen. Slechts 3 op 10 mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot 67 jaar gaven op hun belastingformulier van 2006 aan dat ze aan pensioensparen deden. Meer Vlamingen (36%) dan Walen (21%) en Brusselaars (slechts 15%) doen eraan mee. Het verschil in deelname tussen mannen en vrouwen is erg klein. 29,5% van de 18- tot 67-jarige mannen doet aan pensioensparen, tegen 28,5% vrouwen. In Vlaanderen en Walloniƫ zijn er telkens iets meer mannen dan vrouwen die eraan deelnemen, maar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het precies omgekeerd.
De grootste sommen worden gestort door mensen uit de leeftijdsgroep van 48 tot 57 jaar, gevolgd door die van 38 tot 47 jaar en die van 28 tot 37 jaar. Dit blijkt allemaal uit de gegevens van de fiscale statistiek der inkomens. Het gaat om cijfers van het inkomstenjaar 2006 en het aanslagjaar 2007, de meest recente die momenteel beschikbaar zijn.
De derde pensioenpijler bestaat naast de “eerste pijler” (de gewone wettelijke pensioenen) en de “tweede pijler” (het aanvullend pensioen via het werk onder de vorm van een groepsverzekering en georganiseerd op het niveau van de onderneming, de bedrijfstak of de beroepsgroep). De derde pijler is persoonsgebonden. Ieder individu kan eraan deelnemen en daardoor van belastingverlagingen genieten. Grosso modo bestaan er twee types: pensioensparen (pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen) enerzijds en anderzijds de individuele levensverzekeringen, wat eigenlijk een vorm is van sparen op lange termijn. Bijna 1,5 miljoen mensen (1.480.601) sparen voor hun pensioen via een individuele levensverzekering. (FOD Economie)
=> Evolutie van de levensverzekeringen en pensioensparen per jaar, per leeftijdsklasse, per geslacht en per regio en provincie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten